IBPS Clerk Mains 2020 -General Awareness Questions Asked In The Exam

Spread the love

IBPS Clerk Mains 2020 -General Awareness Questions Asked In The Exam-As the IBPS Clerk Mains 2019-20 exam held today i.e. 19th January 2020 across india. and Now, the IBPS Clerk Mains exam is over. Here we are come-out with the General Awareness (GA) Questions asked in today’s IBPS Clerk Mains exam. Candidates who have appeared in the exam can check there number of correct and number of wrong attempted GA questions asked in IBPS Clerk Mains Exam from the mentioned below questions.

IBPS Clerk Mains 2020 -General Awareness Questions Asked In The Exam

IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2020: Click Here

IBPS Clerk Mains GA Questions 2019:

Q1: The Joint Military Exercise Tiger Triumph was held between between
Answer: India & USA.

Q2: What is the Theme of New Delhi World Book Fair 2020?
Answer: ‘Suryodaya: Emerging voices from North East India’.

Q3: National Science Congress 2020 will be held at –
Answer: Bangalore.

Q4: Percentage Forest Cover of India W.R.T the geographical area of the country.
Answer: 24.56%

Q5: Name of India’s first UNESCO Heritage City –
Answer: Ahmedabad.

Q6: Name the Headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA)?Answer: Vienna, Austria.

Q7: Great Himalayan National Park belongs to which state?
Answer: Himachal Pradesh.

Q8: The cricketer “Peter Siddle” belongs to which country?
Answer: Australia.

Q9: 10th February is celebrated as –
Answer: World Pulses Day.

Q10: Hemant Soren has been recently appointed as CM of which state?
Answer: Jharkhand.

Q11: National Youth Day is celebrated on 12 January in memory of –
Answer: Swami Vivekananda.

Q12: Young Scientist Laboratories is associated with –
Answer: DRDO.

Q13: Headquarters of SWIFT is located in which country?
Answer: Belgium.

Q14: Who won Noble Prize for Literature in 2019?
Answer: Peter Handke.

Q15: Full form of “MANI” app launched by RBI
Answer: Mobile Aided Note Identifier.

Q16: Headquarters of National Development Bank (NDB) –
Answer: Shanghai, China.

Q17: Full form of M in MDR?
Answer: Merchant Discount Rate (MDR).

Q18: Konark Festival is associated to which state?
Answer: Odisha.

Q19: Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched 3 offerings ‘Shishu’, ‘Kishore’, ‘Tarun’. What is the maximum loan cover for ‘Kishore’ segment?
Answer: Rs. 5 Lakh.

Q20: What is the minimum capital required by UCB to convert itself to SFB?
Answer: 100 crore.

Q21: Humpy Koneru is related to which sport?
Answer: Chess.

Q22: How many batches in NEFT daily
Answer: 48

Q23: Renewable energy capacity by 2022 to exceed —– target.
Answer: 175 MW.

Q24:  RBI has instructed banks on cash withdrawal at POS for tier III to Tier VI
2000/- per day

Q25: Vidya Sinha passed away recently. She was a famous –
Answer: Actress

Q26: ISRO has launched its 2nd launchpad at –
Answer: Thoothukodi district (Tamil Nadu).

Q27: Which country will train Gaganyaan Astronauts?
Answer: Russia.

Q28: Name the Weightlifter recently banned by NADA?
Answer: Seema.

Q29: One Question related to CRILC

Q30: Brasilia is the capital of which country?
Answer: Brazil.

Q31: Indian Council of Medical Research is located in
Answer: New Delhi.

Q32: How many sub-sectors are there is MSME?
Answer: 47 sub sectors.

Q33: Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state?
Answer: Tamil Nadu.

Q34: Question related to Atal Tunnel
Answer: LEH in UT Ladakh.

Q35: CEO of Paytm?
Answer: Vijay Shekhar Sharma.

Q36: Which of the following banks has been merged with Punjab National Bank?
Answer: United Bank of India.

Q37: What is the deadline for Digital Payment Number?
Answer: 31st March 2022.

Q38: What is the Maturity period fixed for BHARAT ETF?
Answer: 3 years and 10 years.

Q39: Which country topped Swachh Survekshan 2019?
Answer: Indore.

Q40: Which Bank will lead convenor bank for union territory of Ladakh?
Answer: State Bank of India (SBI).

Q41: In Pradhan Mantri Kisan Vikas yojana, Rs. 6000 will be paid to each eligible farmers in how many installments?
Answer: 3 installments.

Q42: RBI has increased the timeline for conversion of minimum KYC detail for prepaid payment instruments (PPIs) to full KYC compliant PPIs:
Answer: 18 months to 24 months.

Q43: Which bank in partnership with First Hive has launched SME Empower?
Answer: ICICI Bank.

Q44: Bombay High Court has appointed Vijayakumar V Iyer as a liquidator of?
Answer: Aditya Birla Payments Bank.

Q45: Which organization of India has put over its 450 patents for free access to industries?
Answer: DRDO.

Q46: What is the Limit for Semi Closed PPI?
Answer: Rs. 10,000.

Q47: Who topped ICC test ranking with 928 points?
Answer: Virat Kohli.

Q48: PM Narendra Modi Visited Brussels recently. Brussels is the capital of which country?
Answer: Belgium.

Q49: CLCSS Scheme is to facilitate technology up-gradation in MSEs by providing an upfront capital subsidy of ______.
Answer: up to Rs 1 crore.

Q50: What is the name given to a type of mutual fund or exchange-traded fund (ETF) that emphasizes current income, either on a monthly or quarterly basis, as opposed to capital gains or appreciation?
Answer:
 Income fund.

IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2020: Click Here

Latest Sarkari Results and Upcoming Jobs


Spread the love

1 thought on “IBPS Clerk Mains 2020 -General Awareness Questions Asked In The Exam”

  1. Pingback: IBPS Clerk Mains Exam Analysis 2020: Questions & Answers Asked in the Mains Exam | Check Here - RESULTSADDA.COM

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top